Jump to content

Phishing-angrep og fakturahåndtering: Hvordan beskytte din bedrift

I en tid der digitalisering og automatisering tar over en stadig større del av bedriftenes hverdag, har sikkerheten rundt dette aldri vært viktigere. Spesielt innen fakturahåndtering, hvor følsomme finansielle data håndteres daglig, kan konsekvensene av sikkerhetsbrudd være enorme. 


Phishing, en av de mest vanlige formene for nettkriminalitet, er når kriminelle sender falske e-poster eller meldinger for å lure deg til å klikke på en farlig lenke eller åpne et ondsinnet vedlegg. Dette kan gi dem tilgang til din informasjon eller installere skadelig programvare på enheten din.


Angrepene blir stadig mer avanserte, og nå brukes denne metoden med ulike medier og kanaler, som sms, sosiale medier, email, telefonsamtaler og lignende.

 

Her har du 5 tips til hvordan du og din bedrift kan beskytte deg mot phishing trusler: 

Kjennskap til phishing-angrep

Første steg i å beskytte seg mot phishing-angrep er å forstå hva det er. Phishing er en metode der svindlere forsøker å lure mottakeren til å gi fra seg sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortnummer, ved å utgi seg for å være en pålitelig aktør.

I fakturahåndtering kan dette for eksempel skje ved at svindleren sender en e-post som ser ut som en faktura fra en kjent leverandør, men med endret kontonummer. Når betalingen utføres, går pengene rett til svindleren.

Opplæring av ansatte

Når det kommer til phishing, er det menneskelige leddet ofte det svakeste. Derfor er opplæring av ansatte i sikkerhetsrutiner og gjenkjenning av svindelforsøk avgjørende. Alle som håndterer fakturaer og sensitive data bør være i stand til å gjenkjenne tegn på phishing, som feilstaving, ukjente avsendere, mistenkelige vedlegg eller urealistiske krav.

Sikre systemer

Teknologiske løsninger kan også bidra til å beskytte bedriften mot phishing. Oppdatering av programvare og operativsystemer, bruk av brannmur og antivirusprogrammer er grunnleggende tiltak. Innføring av to-faktor autentisering ved innlogging i systemene er også et effektivt tiltak mot phishing.
Et eksempel: Du får en falsk epost som ser ut som den er fra et jobbsystem, med en link til en feil innloggingsside. Hvis du prøver å logge inn, kan angriperen stjele passordet ditt. To-faktor forhindrer at angriperen logger seg på bedriftens systemer, selv om de har passordet ditt, da det krever at du godkjenner innlogging via en ekstra enhet eller applikasjon.

Innføring av rutiner

Stramme rutiner for fakturahåndtering kan redusere risikoen for feil og svindel. Dette kan inkludere prosedyrer for dobbeltsjekk av betalingsinformasjon, eller krav om godkjenning fra mer enn en person for større beløp. Bruk av automatisert fakturahåndtering kan også være et viktig verktøy, da disse systemene kan ha innebygde sikkerhetsmekanismer og være mindre sårbare for menneskelige feil.

Rask respons

Til tross for forebyggende tiltak, kan det skje at bedriften blir mål for et phishing-angrep. Da er det viktig å reagere raskt for å minimere skade. Informer ansatte om hvor de kan rapportere mistenkelige henvendelser, og sørg for å ha en beredskapsplan på plass.

Phishing-angrep kan være svært skadelig, spesielt for bedrifter som håndterer store mengder sensitive data. Ved å implementere disse tiltakene, kan bedriften beskytte seg mot trusler og sikre en trygg og effektiv fakturahåndtering.

Hva skal du gjøre hvis du mistenker en “phish”? 

Jobb: Noen e-postplattformer lar deg rapportere forsøk på phishing. Hvis du mistenker at en e-post prøver å "phish" informasjon fra deg, er det best å rapportere den raskt. Hvis phishing-meldingen kom til jobb-e-posten din, bør du informere IT-avdelingen om situasjonen så snart som mulig.

Privat: Ikke klikk på noen lenker – selv ikke "meld deg av"-lenken – eller svar på e-posten. Bare bruk slett-knappen. 
Du kan også blokke avsender i de fleste mailsystem.

Hva skal du gjøre dersom du blir angrepet av en “phish”?

Sjekk med IT ansvarlig på jobb hva deres policy er rundt dette tema og søk opplæring og informasjon. 

Her er noen punkter du kan iverksette dersom du har blitt angrepet:

Koble fra enheten
Umiddelbart etter mistanke, koble enheten din fra internettet. Dette hindrer skadevaren i å spre seg og beskytter personlig informasjon.

Sikkerhetskopier filene dine
Før du fortsetter, sikkerhetskopier viktige filer. Data kan gå tapt etter et phishing-angrep.

Skann systemet for skadelig programvare
Hvis du ikke er teknologikyndig, ta enheten til en profesjonell for å sjekke for skadelig programvare. Ellers, kjør en full skanning med antivirusprogrammet ditt. Det anbefales også å bruke et annet program som Malwarebytes for en ekstra sjekk.

Endre innloggingsinformasjonen din
Endre brukernavn og passord for alle online kontoer, spesielt hvis du mistenker at informasjonen din kan ha blitt kompromittert.

Opprett en svindelvarsel
Hvis du frykter identitetstyveri, kontakt et kredittvurderingsbyrå for å plassere et svindelvarsel på rapporten din. Dette gjør det vanskeligere for svindlere å åpne nye kontoer i ditt navn.

Sikkerhet i Compello

Dine brukerdata er trygge hos oss. Som medlem av Visma-familien, en fremstående leverandør av skytjenester, opprettholder vi strenge sikkerhetsstandarder.