Hopp til innhold

Slik får du konkurransefortrinn med dataanalyse

Visste du at bedrifter som bruker dataanalyse kan oppnå en økning i fortjeneste på opp mot 10%, og samtidig en kostnadsreduksjon på tilsvarende prosentandel?

Vi produserer mer og mer data for hver dag som går, og ofte omtales dataen som den nye oljen. Det er ikke uten grunn. Bruker du, og analyserer dataene riktig, vil den kunne gi deg store konkurransefortrinn.

Den nye måten å drive økonomiavdelingen på?

Økonomiavdelinger som er best i klassen er godt i gang med å transformere måten de jobber på. 

"Organisasjonene som ligger langt fremme jobber mindre med manuelle prosesser og gjentagende oppgaver. Dette gir mer tid til verdiskapende aktiviteter som dataanalyse slik at de i større grad kan ta datadrevne beslutninger" forteller Torgeir Letting, CEO i Compello.

Det er vanskelig å få et overblikk over digitaliseringen og muligheten dette gir, siden utviklingen går så fort, og mange aktører lover mye. Allerede i dag kan du digitalisere deg bort fra: 

  • Manuell inntasting av fakturaer og bilag
  • Tolking av data fra fakturaer, inkludert periodisering og kontering 
  • Bilagsjakt i permer og e-poster

De fleste bedrifter har allerede store mengder relevant data. Utfordringen er å sette disse i system og i riktig kontekst. Først når dette er på plass kan du gjøre gode analyser. 

Godt datagrunnlag minimerer risiko

Dataanalyse gir deg et reelt beslutningsgrunnlag som ikke bare hjelper deg med å ta bedre beslutninger, men også sørger for at du tar mindre risiko. Verdien av dataanalyse er noe som begynner å gå opp for stadig flere bedrifter, og ifølge Gartner så har finansiering allokert til dataanalyse økt med hele 50 % over de siste tre årene

Analyse av utgående fakturaer

Hvis økonomiavdelingen din sender mange fakturaer vil det for eksempel være lurt å analysere data knyttet til fakturaene bedriften din sender ut. 

"Hvis du har en god løsning for å sende fakturaer, kan du automatisk sende fakturaene i ulike kanaler. Dermed får du innsikt i hvilke kanaler som er mest kostnadseffektive for bedriften din og i hvilke kanaler kunden betaler raskest" forklarer Letting.

Samtidig vil du også gjøre det enklere for kundene dine å betale ved å tilby flere betalingsalternativer. På denne måten vil dataanalysen kunne gi hele bedriften et konkurransefortrinn og samtidig mer fornøyde kunder. Et eksempel er at stadig flere bedrifter sender fakturaer i Vipps, som gjør at færre fakturaer går til purring. 

Analyse over innkommende fakturaer

Få full oversikt over de månedlige kostnadene i bedriften din ved å analysere fakturaene som kommer inn. Med et system som automatisk tar seg av alle innkommende fakturaer vil bedriften raskt se hvor mange fakturaer som er godkjente, trenger godkjenning eller har forfalt. Slik slipper du at fakturaene går på runddans i hele selskapet og du får betalt i tide.  

dataanalyse verktøi på compello dashboard

Hva sier dataen om statusen i økonomiavdelingen nå?

I en omfattende undersøkelse tidligere gjennomført av EY, The DNA of the CFO, ble det kartlagt en rekke interessante funn.

Blant annet oppgir nesten 60 % av CFO-er at de har behov for å øke sin forståelse for digitale og smarte teknologiske løsninger og dataanalyse. I tillegg til at 57 % mener at data og avansert analyse vil være kritisk for morgendagens økonomifunksjon.

Dette kan tyde på at CFO-er har fått opp øynene for at dataanalyse bør implementeres i de daglige aktivitetene, men at mange ikke vet helt hvor de skal begynne.  Med andre ord, så kan du få et forsprang på konkurrentene dine hvis du øker bruken av dataanalyse allerede nå.

– Automatisering av manuelle oppgaver, som fakturahåndtering, er et fint sted å starte hvis du ønsker å satse mer på dataanalyse. Da frigjør du tid mens du samler data og innsikt slik at du kan gjøre en god analyse, sier Letting.  

Vil du se selv?

Kom i gang med automatisering i din bedrift!