Hopp til innhold

Kan AI ta over jobben til regnskapsføreren?

Teknologi gir oss mye: Effektivitet, kommunikasjon, informasjon og underholdning for å nevne noe. 

I de fleste tilfeller dukker det opp uante muligheter ved å ta i bruk og utvikle teknologiens makt, men det også har tatt over yrker i åresvis allerede...

Du savner vel ikke telefondamer, gatelystennere, kjegle settere i bowlinghallen og menneskelige vekkerklokker? 

Selv om teknologi og digitalisering kan spøke med enkelt yrker blir det også skapt mange nye jobber, yrker, stillinger og muligheter. Det har blitt diskutert og drøftet hvor mange jobber og hvilke yrker som forsvinner på grunn av automatisering og roboter.

I følge Saviom og denne artikkelen vil Bokføring og dataregistrering være blant jobbene som mest sannsynlig forsvinner.

“Totalt sett har AI en stor fremtid og vil være et av de essensielle verktøyene for organisasjoner i fremtiden. Det er usannsynlig at selv de beste roboter vil gjenskape et menneskes varme og forståelse.”


Har du noen gang lurt på om teknologi og AI vil ta over for mennesket? 

Heldigvis kan vi spørre “AI” direkte.

Hei ChatGPT, er du i stand til å ta over regnskapsføreren sin jobb? 

Som en AI kan jeg utføre mange oppgaver, inkludert noen som en regnskapsfører gjør. Likevel er det oppgaver som fremdeles krever menneskelig innsikt.

Regnskapsførere samler og organiserer finansielle data, tar hånd om skattepapirer og rapporter, og gjennomfører økonomiske analyser. Disse oppgavene kan potensielt automatiseres med AI, og det finnes allerede mange programvare- og nettskybaserte tjenester som kan utføre dem.

Men det er fremdeles oppgaver som krever menneskelig forståelse, spesielt når det kommer til å tolke tall og rapporter, samt ta beslutninger basert på dem. Regnskapsførere spiller også en viktig rolle i å kommunisere med kunder og andre interessenter om økonomiske spørsmål, noe som kan være utfordrende for AI å gjøre på samme måte som et menneske.

Så, for å svare på spørsmålet ditt, er det fortsatt mange oppgaver en regnskapsfører utfører som ikke kan erstattes av AI. Likevel kan AI være et nyttig verktøy for å automatisere noen oppgaver og gi regnskapsføreren mer tid til å håndtere mer krevende og komplekse oppgaver."

Gode nyheter

Ta det rolig, du har ingenting å være bekymret for! 

AI og teknologi har virkelig forandret spillereglene innen regnskapsføring, men sannheten er at det ikke kan erstatte den unike mennesklige tilnærmingen.

Tvert imot, det gir regnskapsføreren en mulighet til å utvikle seg og bruke mer tid på nettopp den viktige menneskelige interaksjonen. Regnskapsførere kan fokusere mer på å tilby personlig oppfølging, rådgivning og strategisk veiledning. 

Samtidig er bevissthet en avgjørende faktor som skiller mennesker fra roboter. Regnskapsføreren bringer med seg en unik kunnskap, erfaring og innsikt som ingen algoritme kan erstatte. Denne bevisstheten gjør det mulig å forstå konteksten rundt tallene, tolke dem og gi skreddersydde løsninger basert på individuelle behov.

Så selv om teknologi og AI har en viktig rolle i dagens regnskapsføring, er det den menneskelige faktoren - bevisstheten, medmenneskeligheten og evnen til å skape meningsfulle relasjoner - som gir regnskapsføreren en uerstattelig verdi for kundene.

 

Er du nysgjerrig?

Se hvordan vi fjerner tidstyver med hjelp av AI!