Jump to content

Hvor sikkert er passordet ditt?

En av de enkleste måtene for cyberkriminelle å komme seg inn i systemer er via innlogging og svake passord.

Sikker innlogging og passordbeskyttelse er avgjørende i regnskapsbransjen for å beskytte sensitiv informasjon. 

Her er 6 tips for å sikre passordet og innlogging:

1. Sterke passord

Bruk minst 12 tegn.
Kombiner store og små bokstaver, tall og spesialtegn.
Unngå bruk av åpenbare opplysninger som bursdager, navn eller firma.

2. Passordhåndterere

Bruk passordhåndteringsverktøy som LastPass, 1Password, eller Bitwarden. Disse lagrer dine passord sikkert og kan ofte også generere sterke passord for deg.

3. Aktiver totrinnsbekreftelse

Mange systemer støtter dette i dag, og det bør helt klart aktiveres der det er mulig. Brukeren gir to eller flere verifikasjonsformer: det kan være noe du vet (passord), noe du har (en telefon), eller noe du er (fingeravtrykk).

4. Unngå deling av passord

Kanskje åpenbart, men aldri del passord via e-post eller tekst. Hvis du må dele, bruk sikre metoder som en passordhåndterer eller kryptert meldingsapp.

5. Vurder bruk av sikkerhetsspørsmål

Hvis du bruker sikkerhetsspørsmål, sørg for å velge spørsmål som ikke er enkle å gjette eller finne svar på gjennom offentlig tilgjengelig informasjon.

6. ÆØÅ eller dialekt? 

Dette kan være med på å styrke det unike passordet ditt. Bare husk at det kan være litt utfordrende og logge inn på enheter i andre land. 

 

Det er i tillegg lurt å sette opp systemer til å låse brukerkontoer etter et visst antall mislykkede påloggingsforsøk.

Å knekke passord innebærer forsøk på å gjette passord for å få uautorisert tilgang til datasystemer. Lykkes angriperne med å knekke passordet, kan de få tilgang til all informasjon på datamaskinen. Ofte prøver de enkle kombinasjoner som «12345» eller «asdfgh», samt kjente navn, bursdager og hobbyer for å gjette riktig.

Noen av de mest kjente taktikkene brukt i passordangrep er:

Brute-Force Angrep:

Med et dataverktøy prøver angripere alle passordkombinasjoner til de tilslutt matcher ditt. Jo kortere og enklere passord, jo lettere er det å knekke. For sikkerhet bør passordet ditt være minst 12 tegn med en blanding av symboler, tall, og bokstaver.

Passordlekkasje:

Når en nettside blir utsatt for et sikkerhetsbrudd, kan sensitiv informasjon som brukernavn og passord bli avslørt for uvedkommende. Dette kan gi uvedkommende tilgang til din konto, spesielt hvis du gjenbruker passord.

Ha derfor unike passord for hver nettside.

Phishing og sosial manipulering:

Svindlere lurer deg med falske e-poster eller telefonsamtaler. Eksempler på dette er email fra banken din som leder til en falsk nettside som ber deg endre passord eller oppgi logg inn detaljer.

Vær alltid på vakt og bruk sikre passordvaner for å beskytte deg mot slike trusler.

Ved å følge disse tipsene kan enkeltpersoner styrke sikkerheten på kontoene sine og beskytte seg mot nettrusler. Det er viktig å lage sterke passord, bruke passordhåndterere, og aktivere to-faktor autentisering. Å være oppmerksom på vanlige angrepstaktikker, som brute-force og phishing, er avgjørende.

Å investere tid i passordsikkerhet i dag kan forhindre fremtidige cybersikkerhetsproblemer.

 

Sikkerhet i Compello

Du kan være sikker på at vi ivaretar brukerdata. Som en del av Visma følger vi strenge sikkerhetsstandarder.