<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=320833&amp;fmt=gif">

MartinToTokyo

I Martin to Tokyo-bloggen följer vi Compellos medarbetare Martin Polash som har satt ett högt mål: att tävla för svenska landslaget i bordtennis i Paralympics i Tokyo 2020. Förutom att vi får följa Martins spännande resa, upp- och eventuella nedgångar, tar vi upp närliggande ämnen av vikt såsom mångfald, inkludering, anti-mobbing och funktionsnedsättning i arbetslivet. Häng med!

Spela stort är det enda jag vet.

Picture of Martin Polash

Written by Martin Polash

Martin är Partner Account Manager på Compello. Så här beskriver han sig själv: Jag är en passionerad pingisspelare som satt ett högt mål; att tävla i Paralympics i Tokyo 2020. Jag bloggar för att inspirera, och för att lyfta fram parasport och våra fantastiska atleter. Jag är pappa till en otrolig son, med en fru som även är min bästa vän. Till vardags är jag lyckligt lottad att jobba för min sponsor Compello med försäljning av mjukvarutjänster för digitala fakturaprocesser.

Efter att min blogg lanserades har jag fått mycket positiv respons ifrån läsare för min höga målsättning. Jag uppskattar det verkligen! Som pingisspelare har jag alltid strävat efter att bli bäst. Det betyder inte att jag alltid är bäst, men det för mig framåt och utmanar mig att hela tiden bli bättre.

Jag skulle önska att fler föräldrar uppmuntrade och lärde sina barn att sikta högre än vad de är bekväma med. Speciellt om du har barn med funktionsnedsättning. Bara för att vi fick en dålig hand vid födsel så betyder det inte att vi inte kan uppfylla stora drömmar.

Jag läste nyligen en bok som nämnde Helen Keller och hennes bedrifter. Det fick mig faktiskt att bli helt mållös och att ställa mig själv frågan ”HUR är det möjligt?” Om du, precis som jag, inte vet vem Helen Keller är, låt mig då berätta: Helen levde för över 100 år sedan. Innan hon fyllde två år fick hon en sjukdom som ledde till att hon blev både döv och blind. Som relativt nybliven förälder vet jag att det var innan hon kunde prata. Trots det, och med hjälp av en lärare som inte var rädd för att sätta höga mål, lärde sig Helen att prata, läsa och skriva. Hon tog examen ifrån ett universitet och skrev ett flertal böcker. För mig, och förmodligen många andra, betyder det att något som kan låta som ett omöjligt mål i verkligheten faktiskt är uppnåeligt. Det får mig att vilja sätta ännu högre mål. Och du då?

För ett par veckor sedan var jag med och tävlade i en turnering i Motala. Motala Open gick av stapeln efter ett träningsläger som många av landslagsspelarna deltar i. Ett av mina mål med tävlingen var att visa att jag hör hemma bland toppspelare. Det målet tycker jag att jag nådde upp till. Även om jag ville göra ännu bättre ifrån mig så kom jag trea i klass 6-7. I semin förlorade jag mot en riktigt bra landslagsspelare, Michael Azulay, som för övrigt är Sveriges bästa klass 6 spelare. 

Det var också jättekul att spela mot Anna-Carin Ahlquist för första gången. Om ni inte känner till det namnet så lägg det på minnet nu! Hon har vunnit det mesta som går att vinna inom parapingis däribland guld i Paralympics 2012 i London. Även om jag förlorade mot henne så var en av helgens höjdpunkter för mig att vinna ett set!

med MickePrisutdelningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En annan positiv fördel som jag fått erfara är att jag omedelbart höjer min spelnivå efter att jag satt ett högt mål. Träningen efter att jag fick reda på att Compello ville bli min sponsor så presterade jag bättre än tidigare. Jag var glödhet!

I Sverige lär vi oss att vara “lagom”. Min åsikt är att det är ett bristfälligt tankesätt. Om vi istället sätter höga mål, så kanske vi inte når målet, men med största sannolikhet så når vi högre än om vi har satt ett lagom mål. Jag föredrar att spela stort och vara på planen istället för att titta på ifrån läktarna.

Jag skulle önska att fler föräldrar uppmuntrade och lärde sina barn att sikta högre än vad de är bekväma med. Speciellt om du har barn med funktionsnedsättning. Bara för att vi fick en dålig hand vid födsel så betyder det inte att vi inte kan uppfylla stora drömmar. Och snälla, uppmuntra dem att sporta. Efter att jag gjorde min comeback i parapingis så har jag med egna ögon sett vilken magisk inverkan sport har på personer med funktionsnedsättning. Det höjer självförtroendet, är aktivt och roligt. Just att det är roligt, har varit nyckeln till min egen pingis-framgång. Låt barnen ha roligt och framgångarna kommer följa därefter.

 Jag kommer definitivt lära min son Luca att våga drömma stort. Och när han förlorar en viktig match så finns det en stor sannolikhet att han kommer gråta. Precis som jag gjorde en gång i tiden. Men vad gör det? Att förlora och misslyckas är en fantastisk läxa att lära sig som barn.

 

Följ bloggen genom att prenumerera på den! Håll också utkik efter #Martintotokyo i våra sociala medier, och gilla oss direkt på facebook, instagram, och linkedin så lovar vi att du inte missar något.

Prenumerera på bloggen


Några andra inspirerande personer med funktionsnedsättning som drömt/drömmer stort: 

  • Stephen Hawkin - Brittisk fysiker och världsberömd forskare som drabbades av nervsjukdomen ALS som 21-åring. 
  • Franklin D. Roosevelt - Den tidigare amerikanske presidenten och polio-drabbade FDR var rullstolsburen. 
  • Jen Clare - Brittisk flicka född 2009 med grav CP som genomgått stora operationer och idag drömmer om att bli astronaut
  • Ralph Braun grundade och drev Braun Corporation, ett företag som producerade de första rullstolsanpassade fordonen i världen.  Braun var diagnostiserad med Duchennes muskeldystrofi.   

Tidigare bloggar: 

 Mitt möte med para-pingis

Från en liten grabbs dröm till en familjefars verklighet

Compello stolt sponsor till Martin Polash - vi ska vinna tillsammans! 

Martin i media:

Mitt i Sundbyberg - CP-skadade Martin vill bli bäst