<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=320833&amp;fmt=gif">

MartinToTokyo

 

I Martin to Tokyo-bloggen följer vi Compellos medarbetare Martin Polash som har satt ett högt mål: att tävla för svenska landslaget i bordtennis i Paralympics i Tokyo 2020. Förutom att vi får följa Martins spännande resa, upp- och eventuella nedgångar, tar vi upp närliggande ämnen av vikt såsom mångfald, inkludering, anti-mobbing och funktionsnedsättning i arbetslivet. Häng med!

Mitt möte med para-pingis

Picture of Martin Polash

Written by Martin Polash

Martin är Partner Account Manager på Compello. Så här beskriver han sig själv: Jag är en passionerad pingisspelare som satt ett högt mål; att tävla i Paralympics i Tokyo 2020. Jag bloggar för att inspirera, och för att lyfta fram parasport och våra fantastiska atleter. Jag är pappa till en otrolig son, med en fru som även är min bästa vän. Till vardags är jag lyckligt lottad att jobba för min sponsor Compello med försäljning av mjukvarutjänster för digitala fakturaprocesser.

Allt förändrades när jag träffade en annan pingistränare, Philip Sangchin. Han återupplivade mina pingisdrömmar som jag trodde var förlorade för alltid, genom att introducera mig för para-pingis. Alltså pingis för personer med fysiska handikapp.


Philip föreslog att jag skulle hänga med honom till en paratävling i Southampton. Para-pingis är indelat i 10 skadeklasser där 10 är de spelare med den lägsta formen av handikapp. 1-5 är för spelare som sitter, 6–10 är för spelare som står upp, och det finns också en klass 11 för de som har en mental funktionsnedsättning. Jag är en klass 7-spelare.

De orden fick mig att tagga till ordentligt - och driver mig fortfarande. Jag blev övertygad om att jag kan nå toppen och tävla i Paralympics.

Det blev en ordentlig tankeställare för mig, en person med en CP-skada, att se så många atleter imponera stort och faktiskt helt få mig att tappa hakan.

Jag fick förmodligen den svåraste motståndaren jag kunde tänka mig i min grupp. Den internationellt virale spelaren David Wetherill som till vardags tävlar för Storbritanniens landslag. Som väntat gjorde han mos av mig! Om du inte vet vem han är kan jag verkligen rekommendera att du spanar in den här spektakulära videon på honom från Paralympics 2012. 

T-shirt_800533
Trots min förlust mot Dave lyckades jag ta mig vidare ur gruppen och nå fram till semifinal; jag slutade på en delad tredjeplats. Med det resultatet, på min första paraturnering, föreslog Philip att jag borde ge det en chans. DET, i det här fallet var att fokusera på parapingis. Han lockade mig med orden "Du skulle kunna platsa i landslaget". De orden fick mig att tagga till ordentligt och driver mig fortfarande. Jag blev övertygad om att jag kan nå toppen och tävla i Paralympics. 

Jag började träna med Philip, justerade min spelstil för att passa parapingis mer. 

Philip förklarade att vi måste få mig till att bli en äcklig spelare. Alltså konstig och jobbig att spela mot. Sagt och gjort.
Jag finjusterade hur jag stod, hur jag slog bollen, växlade med fart, och utnyttjade vinklar på ett sätt jag inte tidigare gjort.
Jag bytte även gummin på mitt rack, med ena sidan ett tunnare gummi med mycket grepp för maximal skruv och fart. På andra sidan hade jag ett tjockare slött gummi för att sakta ner spelet. Jag vet att det kan upplevas som att jag är för teknisk men det är med flit.
Jag vill visa de som är nya inom pingis och kanske tror "vilket rack som helst duger" att pingis är en mycket komplex sport.
Philip menade, och jag har själv fått erfara detsamma under de år jag spelat paraturneringar att det i allra högsta grad är en materialsport. Jag förstod och drog slutsatsen ganska snabbt att parapingis handlar om att utnyttja din motståndares svagheter mer än något annat. Det var perfekt för mig, då det var exakt så jag spelade som knatte.

Några månader senare spelade jag i brittiska mästerskapen i Bristol. Mitt mål var att vinna guld. Det gjorde jag inte. MEN jag var en matchboll ifrån Guldet! Jag förlorade 3–2 i set i en mycket jämn final och vann Silver. Min COMEBACK var en verklighet! (Obs! Will Bailey, Rio Paralympics guldmedaljör och idag rankad 2: a i världen var skadad och tävlade inte.)

I hopp om att bryta mig in i det svenska landslaget, flyttade jag hem till Sverige 2015.

Tre år senare, och med sponsring och stöd av min arbetsgivare Compello står jag nu i startgroparna till något STORT.

Häng med!

 

Följ bloggen genom att prenumerera på den! Håll också utkik efter #Martintotokyo i våra sociala medier, och gilla oss direkt på facebook, instagram, och linkedin så lovar vi att du inte missar något.

Prenumerera på bloggen

 


Visste du att...

• 40 miljoner människor tävlar i bordtennis världen över.
• Pingisbollen kan nå en hastighet av 160 km/h
• Bordtennis kallas också pingis, ping-pong, gossima, whiff-whaff, flim-flam
• JO Waldner, Sveriges största pingisspelare genom tiderna kallas för ”Lao Wa” i Kina. Översatt till svenska betyder det ”Det evigt gröna trädet”
• Bordtennis var med i OS första gången 1988 i Seoul


 Läs också:

Från en liten grabbs dröm till en familjefars verklighet

Compello stolt sponsor till Martin Polash - vi ska vinna tillsammans!